Wednesday, May 18, 2016

Early summer evening

美しき友人と過ごす初夏の夕暮れ。
揚げたての、まだ湯気を立てる檸檬ドーナッツは、冷たい牛乳を欲しくさせる。



初めてドーナッツを作ってもらったのは雨降りの午後だった。
母が大皿に山盛り揚げてくれた。あまい香りがあたたかくて、嬉しかったなぁ。
ドーナッツは子供時代を思い出させるから、好き。


【檸檬ドーナッツ】
バター 80g 
砂糖 120g~200g(私はきび砂糖120gで作りました)
溶きたまご 4個分
牛乳 大匙2杯
檸檬果汁 1個分
小麦粉 400g(私はそのうち100gを全粒粉に置き換えました)
ベーキングパウダー 小匙2杯

作り方は、室温に戻したバターに残りの材料を上から順番にゆっくり丁寧に加えていくだけです。
生地はまとめて冷蔵庫で1時間ほど寝かせて落ち着かせてから、ドーナッツの形にして油でこんがり揚げます。
そのままでもほんのりあまくておいしいです。
お砂糖が少なめなら、お好みで仕上がりにシナモンときび糖を混ぜておいたものや塩をまぶしたりしても、いいですね。


檸檬ドーナッツと珈琲で、友人とおしゃべりをしながら、久しぶりにゆったりとした時間を過ごしました。
桃色の雲ときれいな青の夕暮れに、立待月がぽわん、と浮かんで綺麗でした。
大人になってからできた友人というのは、なんともうれしいものです。


Good early summer evening with my beautiful friend.
Steaming hot lemon doughnuts makes me crave for a glass of ice cold milk.



My very first homemade doughnuts memory was a rainy afternoon. 
My mom made a stack of them. A sweet smell of doughnuts was so warm and I was really happy. Doughnuts remind me of my childhood and that's probably why I feel tender when I eat them.


【Lemon Doughnuts】
Butter 80g
Sugar 120g~200g (I used 120g of cane sugar this time)
Egg (beaten) 4
Milk 2tbsp
Lemon juice 1
Flour 400g (I mixed 100g of whole wheat flour & 300g of normal flour.)
Baking powder 2tsp

Cream the butter in a big mixing bowl and add the rest of the ingredient one by one from top to bottom of the list.
Leave the dough in a fridge for about an hour. Shape the dough and deep fry them.
If you feel like adding something, roll the doughnuts into cinnamon and cane sugar mix or salt while it's still hot.

 
We talked about trivial things over lemon doughnuts and coffee. It's been a while since I could have such relaxing tea time.
Pink clouds are in the tender blue evening sky, and there was a sweet 18th night's moon. It was pretty.
A friend who came into your life after you've grown up, is very special.


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