Tuesday, September 16, 2014

Indian stall under the autumn sky

秋晴れのならまち。
奈良国際映画祭2014にて、Vanamの露店が無事に終了いたしました。

私も応援に行ってきました。
私は、ちょっぴり迷いつつ開店して間もなくの露店に到着しましたが、Vanamにて土曜ヨガのクラスを持っている葉子先生がすでにVanam店主であり料理人であるAcoちゃんとお店を開いていました。Acoちゃんはちょうど揚げ物をしているところでした。
早々に、甘いお菓子『ドクラ』は売り切れ。
インド映画を観るのにあわせて買いに来られたお客様たちがいたようです。
そういうノリ、好きです。

vanam stall and Aco

露店で売ったのは、ウラド豆をつぶして、クミンシードなどのスパイスで味をつけてあげたドーナツ型のお豆コロッケ『ワダ』、インドの野菜のかき揚げ『パコラ』、スパイスの効いた野菜の揚げスティック、塩味のぐるぐるおせんべい『ムルクー』などなど。そして、あたたかいマサラ・チャイ。
たくさんの人たちに食べてもらいたかったし、なによりもインドの露店に立てたことが嬉しくて、どんどん客引きをしてしまいました。


マルシェでは、おいしそうなものがたくさん。
私が美味しくいただいたのは、オーストリアのワインやフルーツジュースの露店AWAさんの葡萄や林檎のジュースと、珈琲屋LINTZさんのインドの珈琲。こちらの珈琲はしっかりとコクと苦味があるのですが、どこか木質的で深いアロマがあり、お昼と夕方の2回飲みに行き、豆まで買ってしまいました。またゆっくりとお家で飲むのが楽しみです。

vanamの方はお昼にピークを迎え、ありがたいことにスナックがどんどん完売。
お茶の時間の頃には、袋入りのスパイス菓子とムルクーが少し、そしてチャイしか残っていませんでした。
ならまちの広場で展開されてるライブ音楽をバックに、色々なお客さんや映画祭のスタッフさん、他の露店の方々とおしゃべりするのが楽しかったです。
The Three Flying Witches10月のワークショップも興味を持ってくださった方が多く、嬉しかったです。
夕方近くに、The Three Flying Witches のメンバーであるAyamiちゃんが手伝いに来てくれました。

The Three Flying Witches, October workshop visual


映画祭も終わりに近づき、辺りが暗くなったころに、Ayamiちゃんと五重塔まで歩きました。
鹿がのんびりと寝そべっているのに声をかけたり、暮れていく奈良の街を見下ろしたりして、気持ちがよかったです。
奈良は、のんびりとしに、またゆっくりと来たいなぁと思いました。

ちょっとしたきっかけで、AyamiちゃんやAcoちゃんと出会い、The Three Flying Witches が結成されました。もしあの時あのことがなければ、今ここでこうしていることは無いな…なんて、しみじみと思います。
出会いは必然なのだとしたら、辛い思い出も、激しい後悔も、次へのバトンなんだなと。
そんなことを思いながら家路につきました。


On a fine autumn day in Nara-machi.
vanam had a stall in Nara International Film Festival 2014 and we had finished our event without any big problem.

I went there to help out the stall.
When I got to the stall after a little wondering around, Yoko who is teaching Saturday yoga class at vanam was already there and Vanam's manager and an only chef Aco was just deep flying something.
The stall was just opened, but dokla, Indian sweets, were already sold out.
There were customers who were going to watch Indian film and they wanted some Indian snacks.
I love that kind of way of thinking.


What we had at our stall were, vada, donut shape mashed urado dal croquettes seasoned with spice such as cumin seeds, pakora, mixed vegetable fry, spiced vegetable stick fries, mulku, swirly shape salty crackers, and some more and hot masala chai.
I wanted more people to eat those snack and chai, and I was so happy to be a shop assistant of Indian snack stall, so I tried to attract as many people as I could.

Ginger (me) & Ayami

At the marché, there were many delicious looking things.
What I liked were grape juice and apple juice at AWA, Austrian stall, and Indian coffee at the coffee chop LINTZ stall. The coffee had rich flavor and certain bitterness, but somehow it had woody and gentle aroma. I went to buy a cup twice - lunch time and afternoon. And I also bought the beans. I'm quite looking forward to have it at home again.

Vanam stall had its busiest moment around noon. And thanks to our customers, many of our hot snacks were sold out.
By the time of afternoon tea, we only had packets of Indian spice snacks and few mulku, and chai left.
We were listening to some live music at Nara-machi square, and enjoyed talking with many customers, the festival staffs, and people from other stalls.
There were many people who became interested in The Three Flying Witches next workshop in October. That made me very happy.
Before evening starts, Ayami, the third member of The Three Flying Witches came to help the stall.

chai pot!

When the festival was nearly ending and it was getting dark, I walked to 5-story Pagoda with Ayami.
We said hello to the deer lying peacefully, and looked down the town in sunset. We were feeling calm and refreshed.
I want to come back to Nara again just to relax next time.

By a tiny chance made me meet Ayami and Aco, and The Three Flying Witches was born. I thought something like "If I had not had that thing at that moment, I wouldn't be here..."
If meeting someone is meant to be so, every hard memory and terrible regret is a baton for the next step.
On my way home, I couldn't stop thinking about that.


Yoko. We were almost selling out everything!



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