Tuesday, January 20, 2015

My first South Indian cuisine lesson

今年初の南インド料理教室へ。



本日のターリーは、ターメリックライス、大根とダル豆のカレー、キャベツのポリヤル、ベサン粉のラドゥー、そしてマサラチャイ。
ポリヤルとはソテーした野菜の一品。ラドゥーはお祭のときに出る丸いお菓子で、ベサン粉(ひよこ豆の粉)、ギー、ミルク、スパイス、ナッツ、ドライフルーツとお砂糖で作る。頭が像のインドの神様ガネーシャはラドゥーが大好き。私はこのお話が好きです。お稲荷さんが油揚げ好きなのを思い出します。
Ayami先生が酸味のある茄子のチャトニを用意して、ターリーにもう一味加えてくれました。
 

このクラスに来るのが好きです。
スパイスを使ってお料理するのは楽しいです。
今回は、ガラムマサラから手作り。
たくさんの種類のスパイスを鍋に入れてぐるぐる混ぜるのは、いかにも魔女。


驚く方もおられるでしょうが、私は普段他人と一緒に何かをするのが苦手です。
特にそれが初めて会う人や、よく知らない人であると余計にです。
いつもぎこちなさを感じたり、自己紹介も得意では無いです。
しかしこれが私の社交の練習になっているのだろうと思います。
そんな私なので、クラスの終わりにはいつも、私を優しく受け入れてくれた皆さんに感謝しています。

今回のクラスでは、誰もスプーンを使おうとせず、全員が手で食事をしました。未知のものでも受け入れてみよう、という懐の深さが素敵だなとおもいました。


久しぶりのインド料理クラス。
Ayami先生は、『家庭料理』に一つのゆるぎない想いを持つ人。
いつもながら、ほっとする味でした。



クラスの後で、VanamのAcoちゃんがやって来て、The Three Flyig Witches 今年初のミーティングと新年会が開かれました。
私たちは今年の春夏にまた新たな冒険を計画中です。
どうぞお楽しみに…。

 



My first South Indian cuisine lesson of this year.


Thali of the day was turmeric rice, Japanese white radish and dhal curry, cabbage poṟiyal, besan ladduoo, and masala chai. 
Poṟiyal is sautéed vegetable dish. Laddoo is ball shaped festive sweets made with besan (chick pea powder), ghee, milk, spice, nuts, dried fruits and sugar. Ganesha, an elephant head god of India, loves laddoo. I like this story. It reminds me of Japanese white fox deity Inari loves abura-age, deep fried tofu.
Our teacher Ayami made aubergine chutney to add sour flavor to the thali.


I like coming to this class.
It's always fun to cook with spice.
This time we made our own garam masara.
Putting lots of different spices into a pot and stirring them up reminded me of a witch.



Some of the readers might be surprise, but I'm not usually good at doing something with others especially when it comes to strangers or people I don't know well.
So at the beginning, I always be bit awkward or feel uncomfortable to introduce myself.
But I believe it's a part of my social communication practice.
So, I always thank to people who are kind and accept my being at the end of the class.

This time, noboday picked up a spoon and all of us used fingers to eat our thali. I like their broad-mindedness.


It's been a while sine last time I attended the class.
Ayami has a certain belief on homemade dishes.
So the dishes we cook in her class are always make me relaxed and feel calm.





After the class, Aco from Vanam came and we did our first meeting of the Three Flying Witches.
It was our little New Year party too.
We are planning a new adventure in this spring and summer.
Please looking forward to it!



तीन चुड़ैलों उड़ान
Tīna cuṛailōṁ uṛāna 
 The Three Flying Witches
 
 
Magic of Art and Spice
The Three Witches are:
Witch from the south: Ayami
Witch from East Sea: Aco
Witch from the west: Ginger


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