Wednesday, August 06, 2014

Spice,colour and sound

この五月から受けている、南インド料理教室へ行ってきました。


作ったのはキーマカレー、かぼちゃのクートゥ(カレーのようなもの)、レモンライス、リボン状に揚げたパコダというスナック、ジンジャーシロップとシナモンを添えたカシューナッツのプディング。

キーマカレーについては、私はドライカレーのイメージが強く、またお肉もぎっしりのイメージでした。
しかし、完成したのはドライではなく汁気も多いもので、トマトもヨーグルトもしっかりと入りました。


味付け作業が気に入りました。スプーンで一口分掬っては、味をみて、バラバラの味をまとめるには何を足せばいいかを考えるのです。その作業を味が落ち着くまで繰り返します。
至極当たり前の料理のプロセスなのですが、インド料理ではゲームのよう。
味の第一印象と、自分の直感をもとに、これではないかというスパイスの名を口にするのがとっても楽しかったです。


インド料理では、味付けのベースに、スープストックや出汁の類は使いません。
スパイスが全てであり、スパイスが鍵なのです。
それがとても魅力的で、魔法のようだと思います。


このクラスでは、アーユルベーダーの基礎の部分も学べるのですが、今回のクラスで習ったのは色と音について。
食卓に載ったごはんの色、ごはんを作る音、かむ音、おしゃべりの声。

気にも留めないかもしれないけれど、食事を機械的にこなすのではなくて、きちんと五感を使って食べることで、食べ物もちゃんと消化されて栄養に変わり、体に吸収されて私たちのエネルギーになる。
ぼんやり食べたり、よそ見していいかげんに食べたり、怒りながら食べたり、食べたくないのに食べたり…。
そういう心のこもらない食事の仕方では、どんなに高級な食材も、無農薬や無添加のものも、ただのモノであって、私たちの"たましい"の部分を豊かにはしてくれない。
少なくとも、私はそう思います。


おいしいものを作るのは、たのしい。
おいしいものを食べるのは、すごくたのしい。
そしてたのしい人たちといっしょにおいしいものを食べるのは、よろこび。


私はカシューナッツのプディングがとても気に入りました。
このクラスで作る物はなんでも好きですなんですが。
もう少し頻繁に通えたらなぁと思います。





I went to the South Indian cuisine lesson which I've been taking since this May.


We made keema curry, pumpkin kootu, lemon rice, green chutney, ribbon shape pakoda, and cashew nuts pudding with ginger syrup and cinnamon.

As for keema curry, I always had an image of "dry" not "wet", and full of meat.
But what we cooked was "wet" and we used a good amount of tomato and yogurt.


I loved how we seasoned it by taking a small sip with a spoon and think about what we should add to bring each flavor together and added different spices until it became just right.
It's a quite orthodox way to do, but for Indian, it's like a game.
I found it so fun to follow my first impression and instinct and say the name of the spice I think it's the one.


Indian cuisine doesn't use any soup stock or Broth as a base of the seasoning.
It's all about spice and the spice is the only key.
I think it's very fascinating and also very magical.


In this class, we can learn the very basic of Ayurveda.
This time we learnt about colour and sound.
The colours of food on the table, the sounds of cooking, eating, and chattering over the dishes.

Some people may not even care, but eating food with using your 5 sense fully is the way to help digest food, to turn it into nutrition, to assimilate, and to become energy for our bodies. This never happens if you are eating automatically.
Eating without care, eating without respect by looking away from what you are putting into your mouth, eating while you are angry at something, or eating when you don't need to eat...
Those eating habits won't heighten your soul even if you eat very expencive food or organic, addtive-free food. The food is just a "thing" if you don't eat with your heart.
At least, I think so.


Making good food is fun.
Eating good food is a great fun.
And eating good food with fun people is delightful.


I liked the cashew nuts pudding very much.
Though I always love whatever we cook in this class.
I wish I can go more often.



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