Sunday, April 24, 2011

Pancake

満月の前の日曜日のこと。その日は仕事が午後からだったので、ゆっくりと起きだしました。
夜からごうごうと風の音がしていましたが、朝起きてみると吹雪でした。
桜の咲き始める季節だというのに、今私のいるところでは、まだ雪の降る朝があります。
果物をたくさん食べたい気分だったので、簡単なパンケーキを作ってバナナとリンゴ、干し葡萄を散らし、冷蔵庫に残っていたチェダーチーズもとろりと溶かして頂きました。

ごく簡単なパンケーキの作り方
… お茶碗(中くらいの女性用の物)に軽く7~8分目
(私が好きなのはフスマ入りの地粉、全粒粉など)
… ひとつ
豆乳 … お茶碗に7~8分目
(牛乳や水、野菜ジュースでも代用可)
… 一つまみ
これで薄めのパンケーキが3~4枚くらい焼けます。

①パンケーキの生地は、上記の材料を混ぜるだけ。ダマが残っても気にしない。生地のゆるさはお好みで加減してください。
できれば1時間~半日ほど寝かせた方が生地がまとまって扱いやすいけれど、すぐに焼いても大丈夫。
そば粉を使う場合(ガレット)は卵なしで、水は倍量。必ず半日以上は寝かせて使ってください。
②フライパンにバターを熱して、生地を落とす。クレープのように薄くしてもいいし、分厚くしても。火は、中火くらい。
③ぷつぷつと表面が泡立って、いい匂いがしてきたら、ひっくり返して、火を少し弱める。
④この時、薄く切ったチーズ、はちみつとナッツ、シナモンシュガーなどを生地の片側に広げてもいい。
⑤返した面が焼けてきたら、半月状に生地をたたんで、ひっくり返して、さらに少し焼いてから半分にたたむ。(もちろんオーソドックスに、満月型のパンケーキにしてもよいです)
⑥フライパンの端で一緒に軽くリンゴをソテーしてもいいし、プレーンなパンケーキにラズベリーやイチゴを粉糖と一緒に散らしてもきれい。
卵やソーセージ、ベーコンを添えればしっかりとした朝食に。塩気のあるものを添えるときは、メープルシロップがよく合います。
季節の果物やジャム、フレッシュなチーズ、水切りしたヨーグルトを添えてもおいしい。
⑦2枚目からは、バターをひかなくて大丈夫。
⑧飲み物は挽き立てのコーヒー、濃く入れた紅茶(もちろんミルク入り)、ハーブティーなどお好みで。

このパンケーキの作り方は、本当に簡単なもの。
生地に溶かしバターや、ヨーグルトを混ぜたり、卵が苦手なら抜いて、もちろんお砂糖を加えて甘くしてもいいし、自分の好きなパンケーキを見つけるきっかけになればいいかなと思ってここに書きました。



Sunday before the full moon. I had a morning off on that day so I got up later than usual. I was hearing howling sound of wind throughout the night, I woke up and found out it's snowing.
It's already a season of cherry blossoms, but where I am now is still having snowy morning every now and then.
I wanted to have lots of fruits so I made a simple pancake, sprinkled with banana, apple and raisins. I also melted Cheddar cheese I found in the fridge.


Very Simple Pancake Recipe
Flour ... roughly one scoop with a mug (I use a bowl for rice, but if you don't have it, you can use a regular size mug.)
(my favorite is locally harvested flour with bran or brown flower)
Egg ... one
Soy Milk ... a mug of (not a full mug)
(can be milk, water or vegetable juice)
Salt ... a pinch
This will make 3 to 4 thin pancakes


① Mix all the ingredient above to make pancake dough. It doesn't need to be smooth. Make it in your favorite texture by adding more flour or soy milk. 
Idealy rest the dough for about an hour or till up to half a day so the dough will be settled and easy to be handled, but you can use it straight after mixing.
If you are using buckwheat (for galette), use no egg and double amount of water. Make sure resting the dough at least half a day.
② Heat some butter on a pan, and drop a scoop of dough. You can make is like a thin crepe or make it thicker. Middle heat. 
③ When the cake started to has bubbles on the surface, flick it over, and lower the heat.
④ If you like, spread some thinly sliced cheese, honey and nuts, cinnamon and sugar on half side of the cake.
⑤ When the other side is getting done, fold the cake in half like making a half moon shape, flick it over and leave it for a while and then fold it in half again. (Of course you can make it as a regular full moon shape pancake.)
⑥ You can fry some apples on the corner of the pan, or it's pretty to sprinkle some raspberries and strawberries with powdered sugar on plain pancakes.
You can make it into a power breakfast by adding eggs, sausages and bacon on the side. Maple syrup goes with salty side dishes.
  It's also delicious to have it with seasonal fruits or jam, fresh cheese, drained yogurt.
⑦ Butter on a pan won't be needed from the second pancake.
⑧ Make some freshly grounded coffee, strong tea (of course with rich milk), or herbal tea, whatever you wish!


This recipe is a very simple one.
You can add melted butter or yogurt in the dough. If you are allergic to egg, make it egg-less. You can add sugar if you like of course. I wish this will be the starting point for you to find your own recipe.

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