Friday, January 23, 2015

Light of Morocco

先日南インド料理教室へ参加したばかりでしたが、Ayami先生のスパイス&ハーブ料理の特別クラスへ。今回はモロッコ料理でした。



モロッコの写真集を、持っています。
昔、とある書店で洋書の古本セールをやっていた際に、表紙の美しさに惹かれて衝動的に(大型で重たいのに)買ってしまったのですが、独特の民族衣装や色彩。とっても魔法めいて、怪しくて、憧れています。マドンナの絵本『The Adventures of Abdi』のイラストレーションのような、ちょっと怖くて魅力的な、そんな世界。
でも、あまり良く知らない国です。モロッコって。


ロンドンで暮らしていた頃は、MOMOというモロッコ料理のレストランに行くのが好きでした。
ちょっと高いので、特別な時に行っていました。
ほの暗い店内にランプがそこかしこに灯った様子が宝石のきらめきのようで、アラジンに出てくる魔法のランプの洞窟に来たような気分になったものです。
サモワールで運ばれてくるミント・ティーが好きでした。


兄のNOYがフランスにいた頃、よくモロッコへ行っていました。
私の誕生日に、私の好きなイヴ・サンローランのポストカードを送ってくれたのもNOYでした。




モロッコ王国は北アフリカ。
アフリカの地図で言えば、北西。左上の端っこの細長い国。
東にアルジェリア。西は大西洋で北は地中海と、海に面しています。
対岸にはスペインやフランスといったヨーロッパですから、怪しさと西欧的な明るさが混然としているような印象を受けます。


今日のメニューは、冬野菜のクスクス、ザールック(焼き茄子と焼きトマトのサラダ)、肉団子のタジン、ゴリーバ(ゴマのほろほろクッキー)、モロッカン・ウィスキー(ミント・ティー)。
集まったのは、私が去年参加したトルコ料理教室でご一緒した、プロの料理師さんたち。そして、初参加だという方が一人。
いつもより少数で、のんびりと、でも仕事は速い。
あっという間にお料理が完成して、きらきらと光を受けたテーブルに美味しそうに並べられました。


寒さはあるけれど、春めいた日差しやあたたかな風を感じた午後。
テーブルに落ちる日差しが少しやわらかいような気がしました。
憧れのモロッコ。
いつかきっと。






I went to the South Indian cuisine lesson the other day, but I attended Ayami's special spice & herb lesson again. Morocco cuisine.


I have a photo book of Morocco.
Long time ago, I came across an old import book sale at a bookshop and I was attracted by the beauty of the cover and I grabbed it and bought it impulsively even though it was big and heavy. I long for Morocco's unique traditional costume and colour palette. They seem very magical and mysterious to me. It's like illustrations of a picture book, The Adventure of Abdi, by Madonna. It has a bit scary, but attractive atmosphere.
But, I don't know much about Morocco.



When I was living in London. I used to like to go to a Moroccan place called Momo.
It's a little expnesive place to me, so I used it on special occasions.
In the dim dark room, colourful lights of lamps were here and threre. Those lights looked like gems, so it always made me feel like I'm in the Alladin's cave of magic lamp.
I liked Moroccan mint tea served in a samovar.



My brother NOY used to visit Morocco quite often.
It was him who sent me a postcard of Yves Saint Laurant for my birthday from Morocco.


Kingdom of Morocco is in North Africa.
On the map, it's in the northwest. A lean country at the upper left of Africa.
On its east, Algeria. On its west, the Atlantic, and the Mediterranean on its north.
Across the ocean, there is Europe such as Spain and France, so I have an impression of a mixture of mysteriousness and brightness of Europe.


Today's menu were winter vegetable couscous, Zaalouk, a grilled aubergine and tomato salad, meat balls in tomato sauce tajin, Ghriba, very fragile sesame cookies, and Moroccan whiskey (mint tea).
Students were professional chefs who I met last time on Turkish cuisine class. And there was a lady who joined Ayami's class for the first time.
There were less students than usual, so we were relaxed, but our works were swift.
Just like that, all the dishes were ready on the plates and placed on a table under the shining sun light.



It was still cold outside, but the afternoon sunshine reminded me of spring and warm wind.
It seemed the sun shined little softer.
Morocco, one of my dream places.
I will visit it one day.






 

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