Monday, June 23, 2014

My little voyage to India

雨の朝、支度をしながら、私の目は『こどもの情景』の表紙をとらえました。
『インドへの旅』は、私の好きなA.A.ミルンによるお話の一つ。
ウェルビーク・ル・メールの魅惑的な挿絵が大好きです。
このお話が好きな理由の半分以上は、ル・メールの挿絵によるところが大きいです。
とは言っても、やはり私はこの、朝の雨がやむのを待っている女の子のお話が好きです。
女の子は、雨が止めばインドに住む両親に会いに行く一人旅に出られるから。


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今日はまた南インド料理教室の日でした。
野菜の炊き込みご飯、レンズマメのスープカレー、チキン・マッカーニ(鶏肉をスパイスに付け込んで焼いたもの)、サモサ、トマトのチャトニー、そしてジンジャー・ヨーグルト(これもチヤトニー)を作りました。


私はサモサがとっても好きです。
今日初めて自分でサモサを作ったのですが、もうどんなに嬉しかったかは想像できますよね。
前回の料理教室のブログにも、私とインド料理との出会いについて書きましたが、初めてのインド料理はサモサと、そしてもちろんカレーとナンでした。
そのサモサはぷっくりとした黄金のピラミッドで、トマトのチャトニーではなく、ブルーベリーのジャムが添えられていたんです。
そう、ジャムだったのです。


ブルーベリージャム(実はブルーベリーの実がゴロゴロと入った、結構おいしいジャムでした)とサモサの組み合わせには、その日以来お目にかかったことがありません。
その当時は何が正統派で何がそうでないかなんて、知らなかったので、ジャムに違和感を感じることもなかったのですが、その後だんだんとジャムがサモサの添え物としてあまり正統派ではないということはわかっていきました。


それなので、今日の教室で先生に、サモサをジャムと一緒に出すことがあるかどうかを訊いてみました。
先生は『それって、とってもフードコート的な感じ』と答えてくれました。インドでも近年はそういった場所では冷凍のサモサを使うところが一般化してきているのだそうです。そして自家製のチャトニーではなく、ケチャップを添えて出すのだとか。なんたる悲劇!


ともかく、サモサをブルーベリージャムで食べるのは正統派ではないにしろ、私にとっては、あの日味わった目の覚めるような衝撃が、ちょっと忘れがたいのです。



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雨の朝でしたが、雨をやむのを待たずに出かけました。
お料理ができる頃には雨がやんで、さわやかな風が窓から入ってきました。
かわいらしくならんだターリーに、みんなにっこり。
おいしいお料理をいただき、私の小さなインドへの旅はおしまいです。
次回のクラスも楽しみです。



On a rainy morning, while I was getting ready, my eyes pick up a cover of A Gallery of Children.
A Voyage to India is one of my favourite stories by A.A.Milne.
I adore the mesmerising illustration by Willebeek Le Mair in this book.
More than half of the reason why I like this story is her illustration.
However, I still like this little story about a girl who's waiting for the morning rain to stop.
So she can go on a solo voyage to India to see her parents who live there.

illustration by Willebeek Le Mair, 1925

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Today was another Southern Indian cuisine class.
We made vegetable biryani, lentil curry, chicken makhani, samosa, tomato chutney, and ginger yoghurt.



I like samosa a lot.
It was my very first time to make samosa, so you can imagine how excited I was.
On my blog about last lesson, I wrote about my first encounter with Indian food.
It was samosa and of course curry and naan.
The samosa I had was plumpy golden pyramid and there was some blueberry jam on the side, not tomato chutney.
Yes, it was JAM.


Since the day I met that samosa and blueberry jam, which actually was really good one with real blueberry chunks, I've never seen samosa with jam.
I had no idea what was authentic and what's not at that time, so I didn't think anything wrong about jam, but gradually I realised that jam was not so proper dip to serve with samosa.


So I asked my teacher today at our class if there's any way serving samosa with sweet jam.
She said it's very "shopping mall food area style". Even in India, it's getting more popular to use frozen samosa at those kind of places. And they serve samosa with ketchup, not home-made chutney. How sad!


Anyways, though it wasn't an authentic way to serve samosa with bueberry jam, but it's hard to forget the sensational amazement I had that day to me.


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It was rainy this morning, but I went out without waiting for the rain to stop.
By the time we finished cooking, the rain stopped and nice breeze came in from the window.
We all smiled at the lovelily placed thali.
Enjoying the wonderful dishes, my little voyage to India was ended.
I'm looking forward to the next class.


I like colourful slippers at my teacher's place.







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